Elérhetőség

Dobozi Népművészeti Egyesület
5624 Doboz Hunyadi tér 1.

0666/268-299

dobozimuvelodesihaz@gmail.com

• Szervezet neve: Dobozi Népművészeti Egyesület

• Szervezet székhelye: 5624 Doboz, Hunyadi u. 1.

• Szervezet vezetőjének neve: Hidvégi Julianna

• A szervezet megalakulásának előzményei: nagyrendezvényeken a játszóházakban nagyon szerették a gyerekek az agyagozást, korongozást, ezért 2001 szeptemberében kézműves szakkör alakult Barcsay Andrea vezetésével a Művelődési Házban. Látva az ott folyó alkotó munkát, és a gyermekek lelkesedését, a nyári szünetben kézműves táborokat szerveztünk Dobozon. Mi kíváncsi felnőttek azonban kedvet kaptunk kézműves táborba menni Békéscsabára is, ott végleg megfertőződtünk a népi kultúra szépségei és annak elhivatott mesterei által, ezért beiratkoztunk a Pálné Anci népi kismesterségeket oktató iskolájába. Éppen ekkor jött az a bizonyos Leader pályázat, megírtuk, nyertünk, és ennek a pályázatnak a támogatásával 19 fő dobozi szerzett szakmai bizonyítványt, tudást, hét népi kézműves szakmát képviselve. Azonban ezt nem lehet csak úgy abbahagyni, folytattuk a tanulást (és azt gondolom, folytatjuk egész életen át), 2008 nyarán többen népi kismesterség oktatók és népi játszóházi foglalkozásvezetők lettünk. A lelkes csapat egyre jobban összekovácsolódott, ezen a nyáron egyik rendezvényből a másikba jártunk, szinte minden hétvégén!

• Megalakulás időpontja, körülményei: 2008 őszére már összehívtuk a lelkes csapatot (gyakorlatilag megalakultunk), de a hivatalos, a jogszabályoknak minden szempontból eleget tevő, papírokkal, jegyzőkönyvvel dokumentált alakuló közgyűlésre 2009. május 17-én került sor a Művelődési Házban. Akkor már 30 főt számláltunk.

Alapító tagok – név szerint; a tagok szervezetben folytatott tevékenységének bemutatása:

1. Balázs Mátyásné - hímző
  2. Balog Jánosné – kézi- és gépi hímző
  3. Barcsay Andrea - fazekas
  4. Czékusné Szűcs Rozália – gyékény-, szalma-, csuhé tárgykészítő
  5. Czinanó Sándor – cserépkályha- és kandalló készítő
  6. Czinanó Sándorné - gyékény-, szalma-, csuhé tárgykészítő
  7. Debreceni Hajnalka - kosárfonó
  8. Dézsi István - kosárfonó
  9. Dézsi Istvánné - hímző
  10. Dézsiné Gurzó Ágnes – fazekas, népi kismesterség oktató, népi játszóházi foglalkozásvezető
  11. Durkó Lászlóné – szövő
  12. Gábor István – cserépkályha- és kandalló készítő
  13. Gáborné Fekete Katalin – szövő, népi kismesterség oktató, népi játszóházi foglalkozásvezető
  14. Hidvégi Julianna - gyékény-, szalma-, csuhé tárgykészítő, népi kismesterség oktató, népi játszóházi foglalkozásvezető
  15. Kovácsné Szász Veronika - szövő
  16. Mári Eszter - viseletkészítő
  17. Molnár Pálné – csuhé tárgykészítő
  18. Nagy Istvánné - kosárfonó
  19. Nagyné Szatmári Katalin – mézeskalács készítő
  20. Óré Ferencné – kézi- és gépi hímző
  21. Orodán Mária - kosárfonó
  22. Puskás Mihály – cserépkályha- és kandalló készítő
  23. Puskás Mihályné - virágkötő
  24. Szabó Zsófia – mézeskalács készítő
  25. Szatmári Istvánné - kosárfonó
  26. Szatmáriné Kónya Piroska - kosárfonó
  27. Sziromi Katalin – kézi- és gépi hímző
  28. Takácsné Molnár Ilona - gyékény-, szalma-, csuhé tárgykészítő, népi játszóházi foglalkozásvezető
  29. Váczi Gáborné - szövő
  30. Zsigmondné Kesiár Katalin – gazdasági vezető, mérlegképes könyvelő

Elnök: Hidvégi Julianna

Gazdasági vezető: Zsigmondné Kesiár Katalin

Vezetőségi tagok: Czinanó Sándorné, Dézsiné Gurzó Ágnes, Gáborné Fekete Katalin

Megfogalmazott célok:

Egyesületünk a népművészet, ezen belül kiemelten a népi kézművesség hagyományait ápolja, a hagyományok átadására, átörökítésére törekszik. Az Egyesület nyitott az egyetemes nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetésére és megértésének elősegítésére, szerepet vállal a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárásában, megismertetésében. Egyesületünk alkotóközösségével és folyamatos tevékenységével be kíván kapcsolódni a település, a térség, és a régió turisztikai rendezvényeibe, együttműködésre törekszik rokon alkotó közösségekkel. Célunk egy olyan kézműves alkotóház létrehozása, ahol a ma kézművesei megfelelő környezetben adhatják át tudásukat a jövő nemzedéke számára.

Tevékenység, működés bemutatása:

Fontos feladatunknak tartjuk a megszerzett szakmai ismeretek átadását „apáról-fiúra”, a még élő helyi kézművesek felkutatását, és a mai kornak megfelelő népi kézműves alkotásokon keresztül a közízlés formálását. Célunknak tartjuk a jeles napok és a hozzájuk fűződő népszokások kutatását, ápolását, különös hangsúlyt fordítva a kézműves tradíciók felélesztésére. Szervező, fejlesztő munkánkkal alkotó közösségeket hozunk létre minden korosztály számára. Tagjainknak és az érdeklődőknek szakmai és esztétikai segítségnyújtást biztosítunk játszóházak, népművészeti táborok, kiállítások, kézműves bemutatók, szakmai kirándulások és egyéb szakmai rendezvények ideje alatt.

• Megalakulástól kezdve – éves bontásban

2009:

Kulturális tevékenységünk, a kulturális örökség megőrzése, a népművészeti hagyományok ápolása, a népi kismesterségek továbbéltetése kulturális rendezvényeken, falunapokon, fesztiválokon és alkotó közösségünkben, a gyermek és felnőtt Varázskezek köre foglalkozásain valósul meg. A gyermekek minden péntek délután 14-16 óráig, a felnőttek minden kedden és pénteken 17-20 óráig alkotnak együtt.

Az alkotómunka eredményeként népművészeti kiállításokat és bemutatókat tartottunk a helyi nagyrendezvényeken kívül Békésen a Madzagfalvi Napok keretében a Művelődési Központban és a rendezvénytéren, Tarhoson, a Körösök Völgye Folklórfesztiválon, a Békési Tökfesztiválon, majd Köröstarcsán, a Budapesti Utazás Kiállításon és a Csabai Kolbászfesztiválon. Gáborné Fekete Katalin szőtteseit több országos rendezvényen is megtekinthette a nagyközönség.      A jeles napokhoz kötődő játszóházaink mindig teltházasak, a foglalkozások sikerét sok egyesületi tagunk segíti. Nem hiszem, hogy van olyan dobozi gyermek, aki még nem díszített mézes kalácsot, csuhézott, agyagozott vagy szőtt volna.

Szakmai kirándulást szerveztünk a nyári kézműves tábor idején Nádudvarra, ahol a fazekasságról szereztünk újabb ismereteket és ellátogattunk a viseletkészítő Hudák családhoz Csorvásra. Néhányan a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel Székelyudvarhelyre utaztunk, ahol a Míves Emberek Sokadalmán, az Artera Alapítvány rendezvényén vettünk részt. Rengeteg ismerettel, új élménnyel lettünk gazdagabbak.

2010:

Egyesületünk alkotóközösségével 2010-ben is részt vett a település, a térség, a régió és az ország több népművészeti, turisztikai rendezvényén.

Huszonnégy játszóházat tartottunk sok-sok témát érintve – farsang, húsvét, májusfaállítás, pünkösd, aratás, betakarítás, szüret, karácsony Dobozon, és a település határain túl.

A helyi és a település határain túli fesztiválokon, nagyrendezvényeken népművészeti kiállításainkat újra megtekinthette a nagyérdemű közönség.

A Körösök–Völgye Akciócsoport közreműködésével Budapesten és Pécsett színvonalas kiállítással növeltük egyesületünk hírnevét.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesülethez fűződő jó viszonyunk sok lehetőséget teremtett kapcsolataink kiszélesítésére az országban működő és a határon túli népművészeti egyesületekkel. Megismerkedtünk anyaországi, erdélyi, vajdasági és felvidéki magyar népművészekkel, mesteremberekkel, akiktől sok új ismeretet szereztünk, és barátságok szövődtek.

Egyesületi tagjaink közül oktatóink pályázati támogatással fazekas, gyékény-, szalma-, csuhé tárgykészítő és szövő szakkörök vezetését vállalták hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek részére.

Több kézműves bemutatót és két népi kézműves tábort szerveztünk és bonyolítottunk le a Művelődési Házzal közösen.

A Békés Megyei Önkormányzat pályázatának köszönhetően múzeumba, színházba, fürdőbe látogattunk közösen. A szüreti felvonulást és mulatságot ugyancsak pályázati pénzből finanszíroztuk, mely rendezvény mindannyiunk örömére nagyon jól sikerült.

A karácsonyváró héten kézimunkákkal díszített karácsonyfákkal, és ajándékokkal vártuk a Művelődési Ház minden látogatóját, és az óvodás, iskolás gyermekeket, szüleiket.

2011:

Ebben az évben egyik program éri a másikat. Székhelyünk, a Művelődési Ház két TÁMOP pályázatot is megnyert, melyeknek lebonyolítása jelenleg is folyik. A pályázatokban a népművészet nagy hangsúlyt kap, ezért a tennivalónk a 2010-es esztendőhöz képest sokkal több. A játszóházak, kézműves bemutatók, kiállítások, táborok, szakkörök, kirándulások száma egyre több, melyeken az egyesület tagjai lelkesen vesznek részt. Jelenleg készülünk a Dobozi Advent rendezvénysorozatára.

Szakmai kirándulások: a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezésében példaértékű rendezvény a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban. Régi vágyunk vált valóra ebben az évben, hiszen egyesületünk tagjaival közösen ellátogattunk a rendezvényre. Felejthetetlen élményt jelentett mindannyiunk számára.

A Békés Megyei Önkormányzat pályázatának köszönhetően múzeumba és Vésztő-Mágorra látogattunk közösen. Nagy örömünkre a Jókai Színházba egész évadra nyertünk bérleteket 50 fő részére. Jó érzés együtt látni ötven dobozi embert a bársony színházi székekben, amint csillogó tekintettel tapsolnak az előadás végén, megköszönve a művészek játékát.

• Mire a legbüszkébbek?

Az összetartó erőnkre, alkotásainkra, rendezvényeinkre, melyek vonzzák az alkotni-, tenni vágyókat. (A 2010. decemberi közgyűlésen már 55 tagot számláltunk!)

Büszkék vagyunk a zsűri által elismert alkotásainkra, a készítők esztétikus, igényes és minőségi munkáira, az utánpótlás nevelésünkre, fiataljaink sikereire, a helyi kötődésünkből fakadó kutató munkánkra, melyből – szakemberek által elismert – több, magas színvonalú szakdolgozat született. A dolgozatokban méltattuk azokat a dobozi népi kismestereket, akik kiemelkedő munkájukkal öregbítették Doboz hírnevét.

Büszkék vagyunk arra, hogy generációkat kapcsolunk össze, hogy a gyerekek nem akarnak hazamenni a szakkörökből, hogy kézműves táborainkban annyi a gyerek, mint égen a csillag, hogy sok közös témánk van, és csak természetes anyagot használunk fel az alkotó munka során, mert mi tudatosan ilyen módon is védeni akarjuk természeti környezetünket, és hisszük, hogy amit képviselünk, az értékes, jó, és minőségi.

Büszkék vagyunk arra, hogy sok éves álmunk valóra vált, és elkészült Dobozon a Széchy Tamás Emlékház, a „ház”, amelynek nagyobbik része alkotóházként fog funkcionálni, és egyesületünk tagjai és az általunk szervezett tevékenységek látogatói és alkotói fogják élettel megtölteni. Az átadó ünnepséget 2012 tavaszán tartjuk.

Büszkék vagyunk a Békés Megyei Önkormányzathoz benyújtott sikeres pályázatainkra, melyek megerősítik összetartozásunkat, hiszen egyszerre ötvenen részt venni a Jókai Színház előadásain, vagy gyönyörködni a Munkácsy Múzeum kiállításaiban, vagy együtt kirándulni Vésztő-Mágorra, strandolni együtt, mindenkinek felejthetetlen élményt jelentenek.

Büszkék vagyunk azokra a tagjainkra, akik olyan kvalitású munkákat készítenek, melyekkel országos- és határon túli rendezvényekre viszik el jó hírünket!

• A követendő példa a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tevékenysége, szervezettsége, légköre, munkabírása, az ott működő szakemberek, mesterek példamutató életművei.

• Kapcsolatrendszer bemutatása
    • Települési – a települési önkormányzattal, intézményeivel, a helyi civil szervezetekkel, helyi magánszemélyekkel, alkotókkal nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Köszönhető ez annak, hogy szinte nincs olyan intézmény, ahol ne dolgozna egyesületi tagunk. Így aztán tudunk egymás rendezvényeiről, ünnepeiről, és meghívjuk egymást a rendezvényeinkre.
    • Megyei – A Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel ápolunk napi kapcsolatot, hiszen egyre többen vagyunk tagjai, mely megtisztelő számunkra, hiszen ezt ki kell érdemelni.
    • Békési Kistérség – Békési Közkincs Kerekasztal jelentősége – Körös-Körül Kistérségi Fesztivál sorozat fontossága életünkben
    • Országos – Népművészeti Egyesületek Szövetsége – a követendő rendezvény – a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban
    • Határon átívelő – Erdély, Vajdaság, Felvidék – népművészeti egyesületek, népművészek

• A közösségi munka szépsége, a közösségi összefogásban rejlő erő meghatározza mindennapjainkat. Annyi szépet, jót adott az együttlét, az alkotómunka mindnyájunknak, hogy nehéz szavakba önteni…

• Elismerések – Barcsay Andrea – a Népművészet Ifjú Mestere, Király Zsiga díjas népművész, Gáborné Fekete Katalin rangos díjai, zsűrizett alkotásaink

Legfontosabb elismerés számunkra az, hogy egyre több településre várnak bennünket,    játszóházat és kézműves bemutatókat tartani, kiállítani, akik pedig nálunk jártak, azok    visszatérő vendégek lesznek, mert jól érzik nálunk magukat.

• Jövőbeni tervek: a Széchy Emlékházat és vele együtt az ALKOTÓHÁZAT jól működő, élettel teli, értékeket folyamatosan közvetítő „otthonná” tegyük, ahol az alkotómunka során további összetartó, kreatív gyermek- és felnőtt közösségek formálódnak, ahol a résztvevők gazdagodnak tudásban, tapasztalatban és lelkiekben egyaránt. Meghatározó szempont az érték, a minőség megőrzése az alkotómunka, a rendezvényszervezés során.